Eind maart, alweer ruim 6 maanden geleden, was de eerste lockdown in Nederland een feit. Razendsnel werd er een indrukwekkende prestatie door IT-afdelingen en ICT bedrijven geleverd door het mogelijk maken van geautomatiseerde werkplekken voor zoveel mogelijk medewerkers. De aandacht ging uit naar de tools, de techniek. Maar was deze aanpak eigenlijk wel correct?

Voorkomen van het sociale isolement

Inmiddels is duidelijk dat het alleen het bieden van een werkende thuiswerkplek niet voldoende is. Het gaat om het welzijn van medewerkers en het voorkomen van sociale isolement. Volgens een recent onderzoek in België is er een serieuze uitdaging ontstaan, doordat acht op de tien medewerkers (80%!) zich in een sociaal isolement begeeft. Zou dit cijfer in Nederland veel lager zijn? Wij verwachten redelijk vergelijkbare cijfers. Daarom richten we ons inmiddels op vijf belangrijke pijlers die we in elke gesprek over een moderne werkplek onder de loep nemen. De moderne werkplek moet:

  1. Productiviteit stimuleren
  2. Informatie eenvoudig vindbaar maken
  3. Mensen verbinden
  4. Werken voor alle generaties en alle apparaten
  5. Voldoen aan de allerhoogste veiligheid

Het leermoment

Dat medewerkers thuis met kantoor applicaties kunnen werken is slechts een eerste basisvereiste of noodzaak. Veel belangrijker is het om opnieuw na te denken over datgene wat mensen verbindt en hoe zij onderling op een prettige en plezierige manier met elkaar kunnen samenwerken. Moet je dan een-op-een hetzelfde willen blijven doen? De productiviteit stimuleren kan op een thuiswerkplek totaal iets anders zijn. Hoe meer medewerkers de betrokkenheid met collega’s voelen hoe productiever zij zijn. Nieuwe werkafspraken, online vergadermomenten, chatten en menselijke aandacht van managers, zoals het niet vergeten van de verjaardag, horen daarbij.

Alle pijlers onder controle?

Check de vijf pijlers eens. Als het goed is kunnen alle medewerkers, jong en oud, goed gebruikmaken van moderne faciliteiten. Of is er toch iemand die buiten de boot valt? Juist omdat je geen zicht hebt op hun werkplek wil je zeker weten dat zij werken in een veilige werkomgeving. De realiteit is misschien wel dat je denkt het onder controle te hebben, maar de medewerker “weigert” elke dag de aangeboden veiligheidsupdates te installeren…

Extra informatie over dit onderwerp

Dat de sociale aspecten op de werkplek onmisbaar zijn is ook opgevallen bij de media. Recent is er een artikel over geschreven in “Analyse Nederland”. Aanvullende informatie start ook door eens vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Sjoerd Eckhardt

Deel dit artikel met anderen